Duygularla Baş Etmede Neler yapabilirsiniz?

Kanser fiziksel sağlığı etkilediği gibi alışık olmadığınız birçok duyguyu da beraberinde getirebilir. Bu normal bir süreçtir. Kanserin duygusal etkileri hakkında bilgi edinmek duygularınızı doğru bir şekilde yönetmenize yardımcı olabilir. Bu duruma ilişkin öneriler aşağıda yer almaktadır.

img
img

Kanseriniz için kendinizi suçlamayın. Bilimsel olarak bir kişinin neden kansere yakalanıp diğerinin yakalanmadığını bilinmemektedir. Kanser herkesin başına gelebilir. Kendinize şefkat gösterin ve sevdiğiniz bir arkadaşınıza davrandığınız gibi davranın.

Duygularınızı yaşayın. Kanser birçok duyguyu beraberinde getirebilir ve bunlar anlıkdeğişebilir. Mutlu hissetmek için kendinizi zorlamayın, üzgün veya sinirli hissedebilirsiniz. Bu duyguların hepsi normaldir.

Duygularınız hakkında konuşun. Kanseriniz hakkında konuşmak, hissettiğiniz yeni duygularla başa çıkmanıza yardımcı olabilir. Bazı insanlar için yazmak, konuşmaktan daha kolaydır. Sizin için de öyle ise duygularınızı yazacağınız bir günlük tutabilirsiniz.

Bu sizi şaşırtacak kadar yararlı olabilir, denemelisiniz.

Yakınlarınızın size yardımcı olmasına izin verin. Bu sayede hem kendiniz hem onlar için hastalık sürecinizi kolaylaştırabilirsiniz.

Sağlık ekibinizle konuşun. Nasıl hissettiğinizi ve zorlandığınız durumları onlara bildirin. Sizi psikolog veya psikiyatrist gibi bir uzmana yönlendirebilirler.

Mümkün olduğunca fiziksel olarak aktif olun. Fiziksel aktivite, odağınızı kanserden uzaklaştırır, ruh halinizi, uykunuzu ve iştahınızı iyileştirebilir. Örneğin küçük yürüyüşler yapabilir, doğaya odaklanabilirsiniz.

Hobiler edinin. Bir şeylerle meşgul olmak aklınızı hastalıktan uzaklaştırır ve iyi hissettirir. Mevcut hobilerinize devam edin veya yenilerini (örgü örme, fotoğraf çekme, bulmaca çözme, kitap okuma, müzik, çiçeklerle ilgilenme, boyama) deneyin.

Hayatınızı mümkün olduğunca normal tutun. Kanser tanısı sonrası birçok şey değişse de günlük rutinlerinizi sürdürmeye çalışın. Koşullarınız uygun oldukça ev işlerinizi düzenleyebilir, sosyal hayatınıza devam edebilirsiniz.

İyimser kalmaya çalışın. Sizi güldüren, birlikte olmaktan keyif aldığınız insanlarla vakit geçirin. Evcil hayvanınızla zaman geçirmek veya parkta yürümek gibi iyi hissettiren aktiviteleri yapmaya devam edin.

İyimser olmak, her zaman mutlu olmak değildir. Endişeli, umutsuz veya öfkeli olsanız bile duygularınızın farkında olmak ve kabul etmek de iyimser bir tutumdur.

Manevi inancınıza yönelebilirsiniz. Bir din görevlisiyle konuşmak, dua etmek veya ibadet etmek sizi rahatlatabilir. Kendinizi dindar görmeseniz bile değer verdiğiniz bir inanç sisteminden destek almak, hastalıkla başa çıkmanıza ve sürecinizde anlam bulmanıza yardımcı olabilir.

Meditasyon, yoga veya rahatlama tekniklerini deneyin. Nefes egzersizleri,farkındalık ve gevşeme uygulamalarını yapabilirsiniz. Detaylar için buraya tıklayabilirsiniz.

Duygularınızla baş etme yolu olarak çeşitli terapiler deneyebilirsiniz. Sanatla ilgilenebilir, müzik dinleyebilir, evcil hayvanınızla vakit geçirebilir ya da zihninizde kendinizi huzurlu bir yerde (bir sahil ya da bahçe olabilir) hayal edebilirsiniz.

Gülmek yaşadığınız stres ve endişeyi azaltabilir. Gülen bir kişinin beyni, kasları gevşeten ve iyi hissettiren kimyasallar salgılar. Komik bir film izleyebilir, evcil hayvanınızın komik hareketlerini çevrenizdekilere anlatabilirsiniz.

Yan etkileri nasıl yöneteceğinizi öğrenin. Hastalık sürecinde yaşadığınız fiziksel yan etkiler duygularınızı etkileyebilir. Sağlık ekibinizden yan etkiler konusunda bilgi alabilirsiniz. Kanser ve tedavisinin fiziksel yan etkilerini yönetmenin yolları için fiziksel semptomlar bölümüne bakabilirsiniz.

Takipte Ol, Sağlıcakla Kal

Takipte Ol, Sağlıcakla Kal

Mücadelenin karşılığını alacaksın.